Krupa Sándor: KISCSIKÓ BALLAG A TEJÚTON (III. felvonás 6. jelenet)

HATODIK JELENET

Szín: Koldus placc
Színpadon: Tiána, Vasziliász király, Zitiánosz

TIÁNA: (énekelve) Már csak néhány hét és huszonegy aranyért meg tudjuk venni azt a kis házikót, amit kinéztünk magunknak.

VASZILIÁSZ KIRÁLY:    Igazad volt, szerelmem, amikor bölcsen az javasoltad, hogy gyűjtögessünk még. Húsz aranyból is tudtunk volna, de az nem lett volna annyira takaros, mint amit huszonegyért találtunk. 

TIÁNA: (énekelve) Mindig is szerettelek, de amióta megváltoztál, sokkal jobban! És boldog vagyok, hogy szerelmünk legújabb időszakának minden percére emlékszel!   

VASZILIÁSZ KIRÁLY: (boldogan nevetve) Minden kimondott szavadra! Csípőd minden mozdulatára! Kebleid simogatására! Emlékszem minden szerelmi vallomásodra, melyeket éjszakánként nekem énekeltél önfeledten.  

TIÁNA: (énekelve) Olyan szépeket tudsz mondani! Jöjj közelebb csodálatos Zitiánosz! Szeretnélek megölelni, megcsókolni. (Szerelmesen ölelik, csókolják egymást.)

 (Zitiánosz érkezik sántikálva. Amikor meglátja feleségét Vasziliásszal csókolózni, felkiált fájdalmában és a földre roskad. Lassan összeszedi magát, feltápászkodik.)

ZITIÁNOSZ:  El a kezekkel a feleségemtől, felség!

(Tiána rémülten felpattan, egy pokrócot kap maga elé, azzal takargatja magát. Hol Zitiánoszra, hol Vasziliászra néz riadtan, nem érti a helyzetet.)  

TIÁNA:  (énekelve) Mi történik itt? Mi történt velem?

ZITIÁNOSZ:  Tiána! Gyere, ölelj meg! Megjöttem! A férjed vagyok, Zitiánosz!

TIÁNA:  (már nem énekel) Semmit nem értek… (sírva fakad) 

VASZILIÁSZ KIRÁLY:  Ne higgy neki, szerelmem! Én vagyok Zitiánosz, nem ő! Én vagyok a férjed! (Zitiánoszhoz) Ki vagy te, gonosz démon? Kísértet? Miért öltötted magadra a külsőmet, te szélhámos pokollakó csaló!

ZITIÁNOSZ:  Te nem Zitiánosz vagy! Te a király vagy, felség! Ki beférkőzött a helyemre és elcsábította asszonyomat. Takarodj vissza a trónodra!

VASZILIÁSZ KIRÁLY:  Hazudsz, te ijesztő káprázat! (Tiánához) Egy szavát ne hidd, szerelmem! Az urad és parancsolód én vagyok! Én vagyok Zitiánosz!

ZITIÁNOSZ:  Hazudsz, felség!

VASZILIÁSZ KIRÁLY:  Ki vagy? Mit akarsz?

ZITIÁNOSZ:  Ő az én feleségem!

VASZILIÁSZ KIRÁLY:  Mit merészelsz?

ZITIÁNOSZ:  Ő az enyém!

VASZILIÁSZ KIRÁLY:  Ő az enyém!

ZITIÁNOSZ:  Távozz tőlem!

VASZILIÁSZ KIRÁLY:  El innen!

TIÁNA:  (már nem énekel) Kik vagytok? Mit akartok?

(A két férfi egymásnak ugrik, egymásba kapaszkodva a porban hemperegnek. Mivel mindketten sántítanak, a ruhájuk ugyanolyan, termetük is, arcvonásaik is hasonlítanak: nem lehet tudni, hogy ki Vasziliász és ki Zitiánosz. Egyikük felülkerekedik, tőrével már majdnem lesújt, amikor elernyed a keze, a tőr a földre hull. A másik férfi eldobja a kését. Küzdelmüket befejezik. Átölelik egymást. Sokáig állnak így, mozdulatlanul. Tiána közben eltűnt a szemünk elől.)

Vége a jelenetnek

Folyt. köv.



Hozzászólás